Skip to content

Vormgeving

Professioneel en resultaatgericht, dat zijn onze dtp-ers. We beheren je huisstijl, maken je magazine op of helpen met de correcte aanlevering van bestanden.. Of je nu op zoek bent naar het vormgeven van een nieuwe huisstijl of het opmaken van uitingen binnen de bestaande huisstijl, onze vormgevings- en DTP-oplossingen zorgen voor impact.

Wil je even langskomen om je idee te bespreken of om mee te kijken op ons beeldscherm? Graag, je bent van harte welkom op één van onze drie vestigingen. Ook als het gaat om het kleurecht beoordelen van je bestanden kunnen we helpen. Twijfel je over kleuren, colourmanagement instellingen, icc profielen of de afstelling van je beeldscherm? We regelen het graag voor je.

Aanleveren bestanden

Om je document correct aan te leveren zodat wij het probleemloos kunnen printen, zijn enkele dingen erg belangrijk. Klik op onderstaande kopjes om een uitgebreide uitleg te krijgen over alle aandachtspunten, zo helpen we elkaar en krijg je precies wat je verwacht!

Bestandstype

Om het elkaar zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij ervoor gekozen met een standaard bestandstype te werken, namelijk .pdf. Dit bestandstype is het minst gevoelig voor veranderingen in kleur en opmaak die soms optreden na compressie of verzending. Onze printer print precies dát wat je ons hebt gestuurd, mits onderstaande aanwijzingen in acht zijn genomen. Via deze link kun je het document ook converteren naar .pdf. Wij raden aan om de bestanden altijd te controleren op lay-out/opmaakfouten door na het uploaden de preview goed te bestuderen.

Marges & Afloop

Als je een aflopend document van goede kwaliteit maakt, raden we je aan om snijtekens te plaatsen met een bleed van 3mm.

Resolutie

Je hebt veel tijd gestoken in de opmaak van je bestand en na het afronden van je bestelling begint het wachten. Is het document wel goed doorgekomen en hoe wordt de uiteindelijke afdruk? Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het printwerk zo goed als mogelijk is, is het van belang dat het aangeleverde bestand een resolutie heeft van 300 DPI (dots per inch).

Soms is er geen afbeelding beschikbaar met deze resolutie, dan raden wij je aan om desbetreffende afbeelding bij 100% en bij 150% te bekijken op je beeldscherm. Vind je het beeld acceptabel? Dan kun je het gewoon bij ons bestellen. Als het je niet bevalt, raden wij je aan om een ander beeld te kiezen, want ook wij kunnen de resolutie van afbeeldingen niet verbeteren.

Kleuren

Je beeldscherm gebruikt drie kleuren licht om alle andere kleuren mee te definiëren: de RGB-kleursamenstelling (Rood Groen Blauw). Wij werken niet met licht, maar met inkt of toner en maken gebruik van de CMYK-samenstelling (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart).

Veel van het internet afkomstige afbeeldingen zijn opgemaakt in RGB en voldoen daarmee dus niet aan de gestelde eisen. Het risico dat je loopt wanneer je een RGB-bestand aanlevert, is dat de afbeeldingen minder sprekend van kleur worden dan dat je ze op je beeldscherm ziet. Ook kunnen met RGB kleuren heel heldere en felle kleuren behaald worden, dat lukt met CMYK helaas minder.

Om de verschillen in kleur tussen je bestand en onze afddruk zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat je bestand wordt opgemaakt in CMYK kleuren. Maak je je document op in CMYK, dan is de benadering van de kleuren het nauwkeurigst. Dus de kleur die je op je beeldscherm ziet, is geen garantie voor de kleur die uiteindelijk geprint wordt op papier.

Adobe gebruikers kunnen als volgt bestanden omzetten naar CMYK: Als je bestand al is opgemaakt, kies er dan voor om de RGB-kleuren om te zetten naar CMYK-kleuren. Dit doe je door je bestand te exporteren naar PDF/X-1a:2001 met het profiel ‘PSO Coated v3’. Dit profiel zorgt voor een zo goed mogelijke overzetting van RGB naar CMYK. Als je bestand nog niet is opgemaakt, kies dan voordat je begint met ontwerpen voor het CYMK-profiel.

Lettertypes

Voeg altijd het lettertype bij je pdf. Je kunt tijdens het opslaan van je Word-bestand kiezen voor de optie: optimaliseer voor publicatie en printen en vink dan aan ‘Voldoet aan ISO 19005-1 (PDF/A)’. Als je je werk opslaat vanuit een Adobe programma, kies dan voor de optie: PDF/X-1a;2001. Het lettertype wordt bij deze instelling automatisch bijgevoegd.

Brochures & vouwen

Om een brochure te laten printen is het altijd belangrijk dat het aantal pagina’s een veelvoud is van 4, zodat het mooi dubbelzijdig geprint kan worden en er geen witte pagina’s in je brochure terecht komen. Je kunt gewoon losse pagina’s aanleveren die achter elkaar staan (dus niet in spreads).

Wees voorzichtig met ontwerpen die over twee opvolgende pagina’s heen lopen. De kans is groot dat het ontwerp door verschuiving van papier niet helemaal netjes aansluit op elkaar. Het beste is om het gebruik van dit soort ontwerpen zo veel mogelijk te vermijden, of om te accepteren dat een kleine verschuiving kan plaatsvinden.

Hoe zwart is zwart

Zwart in je document is niet altijd dezelfde zwart als die onze printer print. Standaard zwart in het CMYK kleurenpalet heeft de waardes: C0 M0 Y0 K100, maar dit geeft in drukwerk vaak een donkergrijze kleur. Om een groot vlak diepzwart gekleurd te krijgen, is het dus van belang dat er andere waardes gegeven worden aan het zwart dat je gebruikt. De waardes C40 M30 Y30 K100 voor designer zwart zijn geschikter om grote vlakken mee in te vullen. Voor lijnen of tekst raden wij aan om wél standaard zwart te gebruiken.

Bestanden versturen

Bestanden tot 20 Mb kunnen via de normale e-mail (info@marneveenstra.nl) naar ons toegestuurd worden. Grotere bestanden (>20 MB) verzoeken wij te versturen middels WeTransfer.

 

Back To Top