Skip to content

De duurzaamheid van ons drukwerk

Op papier kun je duurzaam communiceren.

Drukwerk is een prachtig communicatiemiddel. Zelfs in de huidige digitale wereld blijft het uiterst krachtig en is het, wanneer het effectief wordt geproduceerd, gebruikt en afgevoerd, intrinsiek duurzaam.

Bij MarneVeenstra zijn we voortdurend bezig met het verduurzamen van ons proces en ons drukwerk. We hebben dit geborgd doordat we in bezit zijn van een FSC certificaat en, nog belangrijker, een internationaal erkend ISO 14000-1 milieucertificaat. Deze certificeringen helpen ons om steeds weer op zoek te gaan naar verbeteringen en als je terugkijkt op de afgelopen 5-7 jaar dan is het resultaat best indrukwekkend te noemen:

Door de investering in twee nieuwe Ctp plaatbelichters zonder ontwikkelmachine kunnen we volledig chemieloos werken en is onze prepress compleet droog:

  • Gebruik plaatchemie volledig afgebouwd. dit scheelt 750 liter ontwikkelaar en gom per jaar.
  • We hoeven het ook niet meer af te voeren, bovendien loost een plaatontwikkelmachine een deel van zijn ontwikkelchemie in het riool
Door de investering in een moderne Komori achtkleurenpers met led-droging en inline fotospectraalmeting is dit het resultaat:

  • afname papierafval (inschiet), zowel absoluut als relatief, met 50% per jaar. Dat is 27.000 kilo per jaar!
  • we drukken volledig alcoholvrij, dit scheelt 725 liter isopropyl alcohol per jaar
  • standaard drukken we in full colour en hoeven we de pers niet te wassen, hierdoor besparen we 780 liter wasmiddelen per jaar, een daling van 75%
  • omdat we drogen met led-uv hoeven we het drukwerk niet meer te lakken (lak bevat amoniak en is belastend voor onze medewerkers en de omgeving), dit scheelt 3.650 liter lak per jaar
  • ons drukwerk is meteen droog, we hoeven niet meer te ‘poederen’, dit scheelt 90 kilo antismetpoeder per jaar
  • door het drukken in full colour met inktreductie besparen we 800 kilo inkt per jaar, dat is een daling van 26%
Door het concentreren van onze productiecapaciteit in Groningen maken we efficiënt gebruik van de ruimte in een goed geïsoleerd pand :

  • Besparing electriciteit per jaar: 167.000 kwh
  • Besparing gasverbruik per jaar: 22.000 m3
  • Besparing transportkilometers per jaar: minimaal 30.000
Naast onze eigen inspanningen om onze impact op het milieu zo minimaal mogelijk te maken hebben we te maken met grondstoffen die we waar mogelijk samen met onze leveranciers verbeteren. Onze belangrijkste grondstof is natuurlijk papier. Ons papier komt uit Europa en daar is veel over te vertellen. Op deze pagina vind je een aantal belangrijke weetjes over deze duurzame grondstof.
FSC logo
58390Km2
Groei Europese bossen tussen 2005 en 2020
56%
Hergebruik van uit oud papier
74-83%
Recycling percentage van het papier in Europa
3.8X
Aantal keren hergebruik papier

In Europa komt papier uit duurzaam beheerde bossen.

In Europa komt het papier uit duurzaam beheerde bossen waar het proces van aanplant, groei en kap zorgvuldig wordt gecontroleerd.

Tussen 2005 en 2020 zijn Europese bossen flink gegroeid – dat is een gebied groter dan heel Zwitserland, wat neerkomt op meer dan 1.500 voetbalvelden per dag!

Het overgrote deel, meer dan 90%, van de houtvezels die de Europese papierindustrie gebruikt, komt uit eigen bodem. Zo’n 7.000 bewaarcertificaten in Europa, bijna een kwart ervan, hebben betrekking op papier en gedrukte materialen. Dit bewijst dat onze sector een krachtige voorstander is van boscertificering, iets waar we trots op zijn en dat we ondersteunen met onze FSC-certificering.

Papier wordt zeer goed gerecycled en is van nature duurzaam.

Papier is een van de meest gerecyclede producten ter wereld.

Papier vindt zijn oorsprong in hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Papier is het toonbeeld van een circulair model: maken, gebruiken, recyclen en hergebruiken.

Om ervoor te zorgen dat de vezels in papier afkomstig zijn uit duurzame bronnen, omarmt de papierindustrie bosbouwcertificeringssystemen. Een van de meest erkende hiervan is het Forest Stewardship Council® (FSC®). MarneVeenstra draagt met trots het FSC-certificaat.

Papier wordt uitstekend gerecycled en krijgt in Europa gemiddeld 3,8 levens. Maar liefst 56% van het vezelachtige ruwe materiaal dat in de Europese papierindustrie wordt gebruikt, komt voort uit oud papier. In 2020 is een totaal van 56 miljoen ton papier verzameld en gerecycled in Europa, met een recyclingsnelheid van 74%. We benaderen hiermee het geschatte maximale potentieel van 78%.

Papieren verpakkingen worden zelfs nog beter gerecycled, met een recyclepercentage van 83% in Europa. Papier staat bovenaan de lijst als het gaat om gerecyclede verpakkingsmaterialen, gevolgd door metaal (80%), glas (75%) en plastic (42%).

Hoewel papier niet eindeloos kan worden gerecycled vanwege de slijtage van vezels, en omdat niet 100% van het verbruik kan worden verzameld, wordt de cyclus voortdurend vernieuwd met sterke vezels uit duurzaam beheerde bossen.

De Europese papierindustrie is een voorloper op het gebied van recycling en zal met de voortdurende verbeteringen in lokale inzamelsystemen haar recyclingpercentages nog verder verhogen.

 

Wil je meer lezen over de productie van papier en de impact daarvan op de omgeving? bekijk dan deze site: www.twosides.info

Back To Top