Skip to content

Vormgeving

Professioneel en resultaatgericht, dat zijn onze dtp-ers. We beheren je huisstijl, maken je magazine op of helpen met de correcte aanlevering van bestanden.. Of je nu op zoek bent naar het vormgeven van een nieuwe huisstijl of het opmaken van uitingen binnen de bestaande huisstijl, onze vormgevings- en DTP-oplossingen zorgen voor impact.

Wil je even langskomen om je idee te bespreken of om mee te kijken op ons beeldscherm? Graag, je bent van harte welkom op één van onze drie vestigingen. Ook als het gaat om het kleurecht beoordelen van je bestanden kunnen we helpen. Twijfel je over kleuren, colourmanagement instellingen, icc profielen of de afstelling van je beeldscherm? We regelen het graag voor je.

Aanleveren bestanden

Om je document correct aan te leveren zodat wij het probleemloos kunnen printen, zijn enkele dingen erg belangrijk.

Je kunt jouw drukbestanden op diverse manieren aanleveren, maar onze voorkeur gaat uit naar aanlevering in PDF.
Een kenmerk van PDF bestanden is dat ze door ons niet meer aan te passen zijn. Dit betekent dat in de opmaakfase aan een aantal voorwaarden voldaan moet zijn zoals:

  • Composiet versturen, dus niet kleurgescheiden
  • Alle gebruikte lettertypes insluiten
  • Minimale resolutie van foto’s: 300 dpi indien op 100% geplaatst
  • Minimale resolutie van lijnwerkL 1200 dpi
  • Afloop (bleed) rondom: 3mm (vergeet niet om elementen te laten doorlopen tot in deze bleed)
  • Verstuur géén spreads, maar losse pagina’s
  • Zet snijtekens aan, en alle andere drukkersmarkeringen (zoals kleurstrips en paskruizen) uit
  • Afdrukresolutie 2400 dpi
  • Als het drukwerk in full colour wordt gedrukt: alle steunkleuren omzetten
  • Aanlevering in RGB is goed mogelijk, graag even overleggen

Colourmanagement en icc profielen

Colourmanagement is het voorspelbaar maken van kleuren in ons drukproces. Dit betekent dat van te voren duidelijk is hoe een kleur zal worden op een bepaalde drukpers gedrukt op een bepaalde papiersoort. Het gehele proces van drukken moet dus gestandaardiseerd en genormeerd worden, zodat het ook meetbaar wordt. Dit geldt zowel voor de drukpers (L.A.B. waarden van de volvlakken, puntverbredingscurves per deelkleur) als voor de rest van de apparatuur die bij het proces wordt gebruikt zoals de Computer to plate installatie en de witheid van het papier. Alle factoren die het eindresultaat kunnen beïnvloeden moeten in normen worden vastgelegd. Binnen ISO-12647-2 zijn de meest gebruikte normen ISO-Coated en ISO-Uncoated voor respectievelijk gestreken (mc) en ongestreken (offset) papier.
Wanneer er naast deze normen ook nog eens sprake is van weinig tot geen toleranties is er een repeteerbaar proces. Een digitaal bestand moet op deze manier op dezelfde pers, op hetzelfde papier altijd hetzelfde kleurresultaat opleveren.

Wat zijn ICC profielen?
Door middel van een ICC profiel is het omschreven proces van het drukken op een bepaalde papiersoort op een bepaalde pers eenduidig vast te leggen. Dit gebeurt door het totale kleurbereik van een bepaald proces vast te leggen in een uniform model. Het mag duidelijk zijn dat dit niet kan door middel van het zo bekende CMYK model. Vaste combinaties van cyaan en Yellow leiden namelijk niet altijd tot dezelfde kleur groen. ICC profielen werken andersom: hoeveel Yellow en Cyaan zijn er nodig om een bepaalde vast omschreven kleur groen te maken, op een bepaalde papiersoort en op een bepaalde drukpers.
Het model dat gebruikt wordt om kleuren eenduidig te definiëren is het CieLAB model. Een ICC profiel is dan ook niets meer dan een tabel waarin staat welke combinaties Cyaan, Magenta, Yellow en Black tot een bepaalde kleurtoon binnen het Lab-model leiden. In ons geval beschrijft een ICC profiel voor gestreken en ongestreken papier het kleurbereik op onze pers gedrukt volgens de ISO offset norm, maar er zijn ook beeldschermprofielen die het kleurbereik van een monitor bepalen.

Wat voor ICC profielen?
ICC profielen zijn alleen nuttig wanneer ze gebruikt worden in een gestandaardiseerde omgeving. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om een ICC profiel van onze pers op ongestreken papier te bekijken op een slecht te calibreren monitor die in de loop van de dag, wanneer de temperatuur stijgt, een steeds roder beeld geeft. Binnen ons bedrijf zijn ook ICC profielen van proefapparatuur gemaakt om bijvoorbeeld een kleurenprinter die van zichzelf een te groen beeld geeft te compenseren. Ook wordt minstens één maal per maand een nieuw profiel van onze Beeldschermen gemaakt en wordt alle apparatuur één keer per week gecontroleerd.
Indien je beschikt over een gestandaardiseerde (gecalibreerde) omgeving is het werken met onze ICC profielen dus nuttig om te kunnen voorspellen hoe uw drukwerk er uit zal gaan zien. Maar je kunt natuurlijk altijd een gecalibreerde ‘kleurproef’ van één van onze proofers laten maken.

Zoals vermeld wordt het grootste deel van ons full-colour drukwerk gedrukt volgens de ISO-12647-2 norm. Om de uitkomst van dit proces te voorspellen kunt je gebruik maken van de ISO-Coated en Uncoated profielen voor respectievelijk gestreken en ongestreken wit papier.
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van ICC profielen en colourmanagement of wilt je weten hoe deze precies gebruikt moeten worden in jouw software? Neem dan contact met ons op.

RGB kleuren naar CYMK

Je beeldscherm gebruikt drie kleuren licht om alle andere kleuren mee te definiëren: de RGB-kleursamenstelling (Rood Groen Blauw). Wij werken niet met licht, maar met inkt of toner en maken gebruik van de CMYK-samenstelling (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart). Veel van het internet afkomstige afbeeldingen zijn opgemaakt in RGB en voldoen daarmee dus niet aan de gestelde eisen. Het risico dat je loopt wanneer je een RGB-bestand aanlevert, is dat de afbeeldingen minder sprekend van kleur worden dan dat je ze op je beeldscherm ziet. Ook kunnen met RGB kleuren heel heldere en felle kleuren behaald worden, dat lukt met CMYK helaas minder.

Om de verschillen in kleur tussen je bestand en onze afdruk zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat je bestand wordt opgemaakt in CMYK kleuren. Maak je je document op in CMYK, dan is de benadering van de kleuren het nauwkeurigst. Dus de kleur die je op je beeldscherm ziet, is geen garantie voor de kleur die uiteindelijk geprint wordt op papier.

Adobe gebruikers kunnen als volgt bestanden omzetten naar CMYK: Als je bestand al is opgemaakt, kies er dan voor om de RGB-kleuren om te zetten naar CMYK-kleuren. Dit doe je door je bestand te exporteren naar PDF/X-1a:2001 met het profiel ‘PSO Coated v3’. Dit profiel zorgt voor een zo goed mogelijke overzetting van RGB naar CMYK. Als je bestand nog niet is opgemaakt, kies dan voordat je begint met ontwerpen voor het CYMK-profiel.

Brochures & vouwen

Om een brochure te laten printen is het altijd belangrijk dat het aantal pagina’s een veelvoud is van 4, zodat het mooi dubbelzijdig geprint kan worden en er geen witte pagina’s in je brochure terecht komen. Je kunt gewoon losse pagina’s aanleveren die achter elkaar staan (dus niet in spreads).

Wees voorzichtig met ontwerpen die over twee opvolgende pagina’s heen lopen. De kans is groot dat het ontwerp door verschuiving van papier niet helemaal netjes aansluit op elkaar. Het beste is om het gebruik van dit soort ontwerpen zo veel mogelijk te vermijden, of om te accepteren dat een kleine verschuiving kan plaatsvinden.

Hoe zwart is zwart

Zwart in je document is niet altijd dezelfde zwart als die onze printer print. Standaard zwart in het CMYK kleurenpalet heeft de waardes: C0 M0 Y0 K100, maar dit geeft in drukwerk vaak een donkergrijze kleur. Om een groot vlak diepzwart gekleurd te krijgen, is het dus van belang dat er andere waardes gegeven worden aan het zwart dat je gebruikt. De waardes C40 M30 Y30 K100 voor designer zwart zijn geschikter om grote vlakken mee in te vullen. Voor lijnen of tekst raden wij aan om wél standaard zwart te gebruiken.

Bestanden versturen

Bestanden tot 30 Mb kunnen via de normale e-mail (info@marneveenstra.nl) naar ons toegestuurd worden. Grotere bestanden (>30 MB) verzoeken wij te versturen middels WeTransfer.

Back To Top